Ijen extrém vulkántúra Kelet-Jáván

(2 nap / 1 éj)

minimum foglalás: 2 fő

Valami igazán szokatlan dologra vágysz? Valami olyasmire, ami nem érhető el bárhol a világon? Indonézia kifogyhatatlan és ámulatba ejtő természeti kincsei közül adunk egy tippet egy felejthetetlen nagy kalandra!

Mit szólnál egy rendkívüli éjszakai hegymászáshoz a világ egyik legextrémebb vulkánjára, az Ijen vulkánra, hogy élőben megcsodálhasd a BBC egyik dokumentumfilmjében bemutatott hires “kék tüzet” és megismerhesd hogyan bányásszák a helyi emberek a kráterből a szúrós szagú ként?!

 

Ár tartalmazza:

-privát autó sofőrrel Baliról Jávára és vissza

-benzin, parkolási jegyek

-retúr kompjegy

-belépő a Kawah Ijen Nemzeti Parkba

-helyi túravezető

-adók, illetékek

 

Ár nem tartalmazza:

-reggeli, ebéd, vacsora

-hálapénz a hegymászó túravezetőnek

-egyéb személyes kiadások

1.nap:

Privát autóval és helyi sofőrrel indulás Baliról délután 17:00 órakor.

Elérkezvén Bali Észak-Nyugati pontjához a kikötőbe, komppal áthajózunk Jáva szigetére. (komp út kb. 30 perc).

Útközben pihenő/vacsora.

Megérkezés a késő esti órákban Banyuwangi-ba, Kelet-Jávára, felkészülés az éjszakai vulkántúrára.

2.nap:

Éjjel 00:30-kor indulás autóval az Ijen vulkántúra kiindulópontjához.

Megérkezés az alaptáborba. A helyi túravezető ott fog várni, akivel megkezdődik az éjszakai vulkánmászás. A kráterperemig földes út vezet felfelé 4km-en keresztül. A kráterperemre kb. 2 óra alatt fel lehet érni kényelmes tempóban, 5-10 percenként meg-megállva az emelkedőn pár perces pihenőkkel.

A kráterperemre (2368m) érve már lehet látni az éjszakai sötétségben a kráterből fellövellő kék tüzet.

Hogy ezt közelebbről is megnézhessük, s láthassuk a bányászokat is munka közben, ahhoz le kell ereszkedni a kráterbe (2148m). Az út itt nagy figyelmet igényel, sziklás, meredek az ösvény, s itt már erőteljesen lehet érezni a kéngáz szúrós szagát is! Gázmaszk viselése itt már kötelező!

Útközben találkozhatunk bányászokkal, akik a kibányászott súlyos kéntömböket bambuszkosarakban cipelik fel a kráter peremére a vállukon.

Ahogy lassan kivilágosodik a felkelő Nappal, úgy válik láthatatlanná a kék tűz, viszont egyre inkább előbújik a sötétségből a türkizszínű, kénsavval teli krátertó. Mivel a tó vize mérgező, ezért véletlenül se jusson eszünkbe megmártózni benne!

Miután kigyönyörködtük és kifotóztuk magunkat, megkezdődik a leereszkedés, vissza az alaptáborba, ahová a délelőtti órákban érünk vissza.

Reggeli, kávé/tea után visszaindulás Balira.

Útközben pihenő/ebéd.

A késő délutáni órákban érünk vissza Balira.

Ijen vulkán:

Az Ijen egy mai napig aktív vulkán s a Kelet-Jáván található sztratovulkánok csoportjához tartozik. Legmagasabb pontja 2368m, kráterében pedig egy 1km széles, türkizkék színű, kénsavval teli krátertó fekszik békésen (2148m), melyet a világ legmérgezőbb krátertavaként tartanak számon. A kráterben továbbá kénbányászat is folyik.

Az Ijen vulkán tartogat még egy rendkívüli élményt a hegymászóknak, mégpedig a hires “kék tüzet”, melyet csak éjszaka lehet látni a kráterben, a vulkán oldalában. A kék tűz, vagy kék láng nem más, mint a kénsav gáz, mely a vulkán repedésein keresztül utat tör magának a felszínre, s a levegővel érintkezve meggyullad, lángjai pedig akár 5 méter magasra is csaphatnak. A gázból folyékony kén csapódik le, ezért úgy tűnhet, mintha kék láva folyna végig a vulkán oldalán.

*A bányában dolgozó munkásokról:

A tó mellett a vulkán oldalában komoly kénbányászat folyik. Több száz bányász dolgozik a világ egyik legmérgezőbb helyén, hogy a vulkánból kinyert kéntömböket bambuszkosarakba téve, vállukon  egyensúlyozva szállítsák eladásra le, a vulkán lábához.

A bányászok munkája éjjel kezdődik, a csillagos ég alatt másznak fel a vulkánra, majd a vak sötétben, fejükre szerelve egy kis lámpával ereszkednek le a meredek sziklákon a krátertóhoz. A munkát még jobban nehezíti a vulkán oldalából több oldalról is kitörő, hihetetlen szúrós szagú, mérgező kéngáz.

Ezt az utat általában napi 2x teszik meg, s gyakori, hogy 2 héten keresztül szünnap nélkül dolgoznak, úgy, hogy a munkájuk alatt fent élnek egy, a krátertó mellett felhúzott kis sátorban.

Egy fiatal 23 éves bányász fiúval, Wahyudi-val beszélgettem a vulkánról lefelé jövet, aki 5 éve dolgozik már, mint bányász. A fizetésüket naponta kapják, 1kg kéntömbért 1 ezer Rp-t (kb 20 Forint). A kosarakban kb. 75-90 kg ként tud elcipelni egy ember, a kráter peremén pedig kis kocsijaikra összegyűjtik, amivel 200kg ként tudnak letalicskázni a vulkánról. Ez naponta kb. 4000 Forint fizetést jelent, ami elég magas az átlag indonéz fizetésekhez képest, viszont ne felejtsük el, hogy ezek az emberek minden napos veszélynek teszik ki magukat, életüket kockáztatják, s lerövidítik természetes élettartamukat munkájuk veszélyei által.

 Elmondta azt is, hogy az édesapja 40 éven keresztül dolgozott az Ijen vulkánon, mint bányász, ilyen hihetetlen embertelen körülmények között, napi szinten szívva be a mérgező gázt. Sajnos a bányászok nem kapják meg a megfelelő védelmi felszereléseket a munkájukhoz, nem kapnak gázmaszkot sem, sokuk csak egy nedves kendőt köt az orrához, szája elé. Így nagyon gyorsan komoly légúti betegségek áldozatául esnek és sokan sajnos nem érik meg a 45 éves életkort sem.

Enyhe kifejezés azt mondani, hogy “nehéz” munka. Az egyik legnehezebb és legveszélyesebb. Szomorú abba belegondolni, hogy ezeknek a férfiaknak csak ez az egyetlen munkalehetőségük a környéken, hogy a családjukról gondoskodni tudjanak.

*Kiknek ajánljuk a túrát:

Azoknak mindenképpen, akik szeretik az extrém túrákat, a hegymászást, a különleges természeti jelenségeket, de nem félnek a természet kiszámíthatatlanságától, akiknek szenvedélye a kaland és szokatlan élményeket keresnek, akiknek semmiféle légúti betegsége, légzési nehézsége nincsen (pl. asztma).

*Amit feltétlenül hozz magaddal a hegymászásra:

Meleg ruhákat, esőkabátot vagy széldzsekit, erős, strapabíró hegymászó cipőt! (semmiképpen sem tornacipőt!) A kabát/pulcsi alatt legyen egy póló is, mert a vulkánról lefelé a délelőtti órákban már nagyon meleg az idő.

Számolni kell a nagyon erős, szúrós szagú kéngázzal, főleg a vulkán  csúcsán, illetve a krátertó mellett a kráterben! Hogy ezt a mérgező gázt ne lélegezzük be, mindenképpen kölcsönözzünk a kiindulási pontnál gázmaszkot és vegyük fel a túra alatt!

Egyéb szükséges kellékek:

Elemlámpa/fejlámpa, saját szükséges gyógyszerek, zsebkendő, bot a hegymászáshoz, fényképezőgép, ivóvíz

Vélemények

Még nincsenek vélemények.

Írj véleményt

Értékelés