Rinjani vulkánmászás a csúcsig Lombok szigetén

(3 nap / 2 éj)

minimum foglalás: 2 fő

 

Vesd bele magadat egy igazi kalandba Lombok szigetén, mászd meg a Rinjani vulkánt, Indonézia második legmagasabb, máig aktív vulkánját!

Ár tartalmazza:

-retúr transzfer Lombokon

-tapasztalt hegymászó túravezető

-hordárok

-sátor (1 sátor 2 főnek)

-toilet sátor

-hálózsák

-matrac

 

-főzőfelszerelés

-reggeli, ebéd, vacsora

 (friss gyümölcs, friss zöldségek, csirkehús, rizs, rágcsálnivalók, csokoládé, keksz, Ivóvíz, kávé, tea, cukor, kenyér, lekvár, sajt, üdítők)

-belépő a Rinjani Nemzeti Parkba

-adók, illetékek

 

Ár nem tartalmazza:

-hálapénz a hegymászó túravezetőnek és a hordároknak

Útiterv:

1.nap:

Vulkánmászás 1. nap: Senaru falu – Sembalun Lawang falu – Plawangan Sembalun kráterperem

A kora hajnali órákban autóval átszállítanak Senaru faluból (600m) Sembalun Lawang faluba (1,156m), ahonnan a túra kezdődik. Reggeli után találkozás a helyi túravezetővel, eligazítás, regisztrálás a Rinjani Információs Centrumban, majd megkezdődik a túra.

Legelőször a Pos-I nevű pihenőt fogod elérni (1,300m), kb. 2 órás túra után, ahol egy rövid pihenőt vehetsz, majd folytatódik is tovább a gyaloglás, egyre feljebb a hegy oldalán. A Pos-III nevű pihenőhelyre kb. délután 1 órakor érkezel meg, ahol a hordárok elkészítik az ebédedet (sült tészta, sült csirke, sült rizs választható, friss gyümölcs, tea, kávé). Ebéd után, délután 2 órától újabb mászás veszi kezdetét, ami kb. 3,5 órás lesz, míg végül eléred a Plawangan Sembalun kráterperemet (2,639m), ami a hegy közepén található. Délután 4-5 óra tájban fogsz a kráterperemhez megérkezni, ahol az éjszakát is fogod tölteni. A hordárok felállítják a sátrakat és elkészítik a vacsorát. (sült rizs tükörtojással, sült tészta, friss gyümölcs, tea, kávé)

2.nap:

Hegymászás 2. nap: Plawangan Sembalun kráterperem – Vulkán csúcsa – Segara Anak krátertó

A vulkán csúcsára való mászáshoz már hajnali 3 órakor fel kell kelni, hogy a napfelkelte előtt elérd a hegytetőt. A kráter peremén lévő táborhelyről a mászás kb. 3 és 5 órás, az erőnlétedtől függően változhat.

Ez a legnehezebb szakasz az egész túra alatt, az ösvény homokos, apró kavicsos, meredek, törmelékes, kráterekkel, szakadékokkal. Igazi adrenalin bomba. Mivel erős szél is fúj a csúcson, ami hordja a homokot, ajánlatos védő szemüveget viselni. Ha kezdő hegymászó vagy, lassan mássz és legyél nagyon óvatos, körültekintő!

De a megpróbáltatások után, miután elérted a vulkán legmagasabb pontját 3,726m-en, (kb. reggel 6-ra érsz fel a vulkán csúcsára), a látvány sokkalta több, mint szimplán gyönyörű. A lábaid előtt heverő Rinjani régi vulkán pereme, belsejében egy kékeszöld krátertóval valóban lélegzetelállító. A csúcsról belátni egész Lombok szigetét, az apró Gili szigeteket Lombok körül, s még a Balin lévő Agung vulkán és a Sumbawa szigetén található Tambora vulkán is látható. A látvánnyal nem lehet betelni, egy igazi, megérdemelt ajándék a nehéz terep és viszontagságok után. Egy biztos, egy örök életre szóló, felejthetetlen élménnyel leszel gazdagabb.

30 percet fogsz eltölteni a vulkán csúcsán, majd megkezdődik a visszaereszkedés a sátorhoz Plawangan Sembalun kráterperemhez, ahol elfogyaszthatod a reggelidet.

Reggeli után 9 órakor megkezdődik a leereszkedés a krátertóhoz, a Segara Anak tóhoz. (2,000m). A túra kb. 3 órás. Dél körül fogsz megérkezni a tóhoz, ahol közelről láthatod a tó közepéből kibújó “új hegységet”, (Gunung Baru, 2,363m), a Rinjani vulkán “fiának” becézett máig működő kis vulkánt.

A túravezető elvisz a tótól pár perces sétára lévő természetes meleg vizű forráshoz, amiben megmártózhatsz, fürödhetsz, kényeztetheted fáradt végtagjaidat.

A fürdőzés után a hordárok elkészítik az ebédet.

Élvezd a gyönyörű panorámát, a tiszta természetet 2000m magasan a kráterperem gyűrűjében, a krátertó mellett.

Az éjszakát itt fogod eltölteni, a tó melletti kempingben.

3.nap:

Hegymászás 3. nap: Segara Anak krátertó – Plawangan Senaru kráterperem – Senaru falu

Reggeli után, 8 órakor folytatódik a túra, vissza Senaru falu irányába. Először is fel kell másznod a kráterperemre Plawangan Senaruhoz (2,641m), ami a tó ellenkező irányában található, mint ahonnan eredetileg jöttél. Az út ezen a szakaszon elég kacskaringós. Miután elérted a peremet megkezdődik a leereszkedés a hegyről a perem másik oldalán. A krátertótól a Pos-II nevű pihenőhely (1,500m) kb. 6 óra gyalogtúrára található. Itt egy kis pihenő vár és az ebéded.

Senaru faluba egy újabb 3 óra gyaloglás után fogsz leérni, kb. délután 3-ra. Autó vár a hegy lábánál, a Rinjani Túra Centerben, ami elszállít a következő állomásodra Lombokon.

A Rinjani vulkán megmászása egy igen nehéz túra, magas fizikai felkészültséget, erőnlétet és komoly szellemi erőt igényel! Mielőtt nekivágsz a túrának, készítsd fel magadat fizikailag és szellemileg!

A kráter peremétől való mászás a csúcsra a legnehezebb szakasz, homokos, apró kavicsos, meredek, törmelékes a túraösvény, kráterekkel, szakadékokkal. Igazi adrenalin bomba.  

De a megpróbáltatások után, miután elérted a vulkán legmagasabb pontját 3,726m-en, a látvány sokkalta több, mint szimplán gyönyörű.

A lábaid előtt heverő Rinjani régi vulkán pereme, belsejében egy kékeszöld krátertóval valóban lélegzetelállító. A csúcsról belátni egész Lombok szigetét, az apró Gili szigeteket Lombok körül, s még a Balin lévő Agung vulkán és a Sumbawa szigetén található Tambora vulkán is látható.

A látvánnyal nem lehet betelni, egy igazi, megérdemelt ajándék a nehéz terep és viszontagságok után. Egy biztos, egy örök életre szóló, felejthetetlen élménnyel leszel gazdagabb.

*Információk:

A Rinjani hegymászó túrát 12-55 év közötti, egészséges, jó fizikai kondícióban lévő embereknek ajánljuk. Fontos, hogy mentes legyél a magas rizikófaktorú betegségektől, mint légszomj, szív és érrendszeri problémák, magas vérnyomás, szédülés, amelyek veszélyeztethetik egészségedet a Rinjani túra alatt.

A legalkalmasabb időszak a Rinjani vulkán megmászására márciustól kezdődik, egészen november elejéig. Novemberben Indonéziában elkezdődik az esős évszak, s ezen idő alatt lezárják a Nemzeti Parkot a látogatók előtt, a hegymászás nem engedélyezett. (lévén az ösvények igen csúszósak, sárosak a sok esőzéstől)

*Amit feltétlenül hozz magaddal a hegymászásra:

Meleg ruhákat, esőkabátot vagy széldzsekit, mert a vulkán tetején igen zord, hideg az idő, különösen a vulkán csúcsán. Váltóruhákat, arra az esetre, ha nagyon megizzadnál a mászás alatt. Erős, strapabíró hegymászó cipőt. (semmiképpen sem tornacipőt!)

Számolni kell az erős széllel is a csúcson, ami kavarja a homokot. Éppen ezért védőszemüveg is javasolt.

Egyéb szükséges kellékek:

Erős faktorú naptej, elemplámpa/fejlámpa, saját, szükséges gyógyszerek, nedves zsebkendő,  száraz zsebkendő, WC papír, kesztyű, sapka, bot a hegymászáshoz, fényképezőgép

Vélemények

Még nincsenek vélemények.

Írj véleményt

Értékelés