Siófoki Bali Apartmanok
0%
palm palm

Hasznos információk

author
bali_admin
április 3, 2019

Időjárás

Bali az örök nyár, a napsütés szigete.

Az évi átlaghőmérséklet 28-30 ºC, a páratartalom 70-90% között mozog. A nappali forróság és páratartalom után az éjszakák is melegek maradnak. Két évszak váltja egymást, a száraz évszak márciustól október végéig és az esős évszak, ami novembertől február végéig tart. A két évszak között csak annyi a különbség, hogy esős évszakban szinte minden nap ránk szakad az égi áldás, ami szintén kellemesen meleg, s a hőmérséklet is szinte változatlan marad.

A nagy páratartalom miatt a legkényelmesebb viseletek a pamutból készült könnyű, szellős ruhák, pólók, rövidnadrágok. A hegyekbe érve viszont nem árt, ha felkészülünk a hűvösebb időre is, pakoljunk bőröndünkbe egy farmert, vékonyabb pulóvert és széldzsekit is.

Mivel szinte az Egyenlítő alatt fekszik a sziget, ezért a nap nagyon erős, ne felejtsük otthon a 30-50 faktoros naptejünket sem!

Az Egyenlítőhöz való közelség másik következménye, hogy a nappalok hosszúsága szinte azonos egész évben. A nap reggel 6 óra körül kel és délután 6 óra körül nyugszik.

 

Illemszabályok

Az egyik legfontosabb szabály Balin, hogy a templomokba csak az előírtnak megfelelő öltözékben léphetünk be. Ez lehet egy hosszú nadrág, vagy szoknya, de ha a hagyományokat akarjuk követni, akkor tekerjünk derekunk köré egy vékonyabb szarong-ot, ami egy hosszú, kendőszerű, tarka viselet. Minden templom bejáratánál bérelhető, de az utcai árusoktól, piacon kedvező áron be is szerezhető. Ezt a sarong-ot a későbbiekben nyugodtan használhatjuk strandtörölközőnek, lepelnek, vagy akár sálnak is.

A templomok területére a nőknek havi ciklusuk alatt tilos a bemenetel!

Dél-Kelet Ázsiában a fej a lélek helye. Éppen ezért illetlenségnek és tabunak számít mások fejének az érintése. Ebből az aspektusból kiindulva pedig a test alsó része spirituálisan a legalacsonyabb szintet jelenti, így nagy udvariatlanságnak számít, ha talpunkat mások felé irányítjuk.

A bal kéz tisztátalannak számít, így ha átnyújtunk vagy elfogadunk valamit, azt jobb kézzel tegyük.

 

Közlekedés

Indonéziában, hazánktól eltérően, baloldali a közlekedés.

A helyiek előszeretettel száguldoznak kis robogóikon, lévén ez a leggyorsabb, legegyszerűbb közlekedési eszköz. Mivel szinte mindenki robogózik, s a kreszt nem igazán veszik figyelembe (nincs is), ezért a forgalom elég kaotikus, főleg a fővárosban és a nagyobb városokban.

Autó és motor bérlésére is van lehetőség, viszont ezek vezetéséhez mindenképpen szükségünk lesz nemzetközi jogosítványra, ami csak a magyarországival együtt érvényes.

 

Vásárlás

Akik rajonganak a művészetekért, a festményekért, a mesterien faragott fa- és kőszobrokért, maszkokért, különleges kelmékért, batikokért, ezüstökért, azoknak Bali a bőség asztala! Pillanatok alatt beszippant a szuvenírek dzsungele, s biztosak lehetünk benne, hogy gyönyörű trófeákkal térünk haza.

Éppen ezért egy jó tanácsot fogadjanak el: az utazás megkezdése előtt csak a legszükségesebbeket hozzák magukkal az útra, s hagyjanak bőven helyet a bőröndben az ajándéktárgyaknak, vásárfiáknak!

Természetesen alkudozni kell, ami nekünk akár fárasztó is lehet, az indonézeknek viszont ez is egyfajta rítus, az értékesítés, adás-vétel egyik velejárója. Ha elég kitartóak vagyunk, akkor a kiszemelt vásárfiát akár a kikiáltott ár feléért is elhozhatjuk a végén.

 

Vízum, tartózkodási engedély

Indonéziai látogatásunkhoz a magyar állampolgároknak NEM kell turista vízumot kiváltani!

Az Indonéziába való belépéstől számítva 30 napot lehet az országban tölteni, vízum kiváltása nélkül.

Az útlevélnek viszont kötelezően még +6 hónapig érvényesnek kell lennie az országba való belépéstől számítva!

Létezik 6 hónapra jogosító tartózkodási engedély is, ennek a neve Visa Sosial Budaya, mely a budapesti Indonéz Nagykövetségen igényelhető. Ez a 6 hónapos vízum először 2 hónapra érvényes (ez igényelhető az Indonéz Nagykövetségen), aztán meg lehet hosszabbíttatni további négy hónapra Indonéziában. A meghosszabbítás havonta történik a helyi immigrációs (bevándorlási) hivatalban. A 6 hónap lejárta után ki kell utazni Indonéziából.

Fontos, hogy minden napra legyen tartózkodási engedélyünk, mert ha nincs, azt pénzbírsággal bűntetik! Több hónapos illegális tartózkodás esetén pedig a pénzbírság mellett börtönbüntetéssel is sújthatnak!

Vízum szabályok országonként

 

Időeltolódás

Az otthoni nyári-téli időszámítástól függően + 6, illetve +7 óra.

 

Hálózati feszültség

220 V (a csatlakozó megfelel a magyar szabványnak).

 

Internet

Ma már minden szállodában van internet, wifi, illetve már egyre több étteremben, kávézóban is a nagyobb városokban. Vannak kifejezett internetes helyek is, ahol 1óra netezés kb. 50-60 amerikai centnek megfelelő rúpia. Viszont sajnos elég lassúak.

Kártyafüggetlen telefonunkba ha vásárolunk indonéz SIM kártyát (a kártya vásárláshoz szükséges útlevél, mint személyi azonosító), arra vehetünk internetet is (12 GB – 100 ezer Rp – kb 2 ezer Ft), ezek nagyon jól működnek és gyorsak is, valamint sokáig elegendő. (A legjobb a Simpaty nevű szolgáltató SIM kártyája, melynek nagyon jó a lefedettsége egész Indonéziában). SIM kártyákat már rögtön a reptéren is lehet vásárolni, a terminálból kiérve.

 

Magyar Nagykövetség Jakartában

Böszörményi-Nagy Katalin: konzul
consulate.jkt@mfa.gov.hu
Jl. Rasuna Said Kav. X/3 Kuningan, Jakarta 12950
telefonszám: +62 21 5203459
ügyeleti telefonszám (vészhelyzet esetén): +62 811 825 5426
https://jakarta.mfa.gov.hu/
ügyfélfogadás: hétfőn, szerdán és pénteken délelőtt, előre egyeztetett időpontban

 

Tiszteletbeli Konzul Balin

I Gusti Ngurah Rai Suryawijaya: tiszteletbeli konzul (angol és indonéz nyelven beszél)
huconsulbali@gmail.com
Jl. Raya Dalung No. 88, Dalung, Kuta Utara, Badung, Bali
telefonszám: +62 361 425924
ügyeleti telefonszám (vészhelyzet esetén): +62 855 3900 829
ügyfélfogadás: előre egyeztetett időpontban

 

Posztolva Bejegyzések

Írjon hozzászólást

+

Válasszon szobát

A kötelezően kitöltendő mezőket követi a *