Siófoki Bali Apartmanok
0%
palm palm

Shop

Tegalalang Rizsterasz

Kategória:

Leírás

A csodálatos Bali szigetén élő lakosság több mint fele a rizstermesztésből él. Bármerre barangolunk a szigeten, biztos, hogy előbb-utóbb rizsültetvénybe botlunk. A rizsföldeken példátlan szorgalommal dolgozó helyi lakosság a mindennapi betevőért dolgozik. A Jatiluwih falucska mellett található rizsteraszok talán a sziget legszebbjei. Csodálatos látványt nyújtanak a napsütésben, de ha az idő borongósra vált, akkor képes megmutatni valódi arcát.

Az éghajlatnak köszönhetően egy évben háromszor arathatják le a már kész rizsszemeket. A rizsföldeket elárasztják vízzel, és még mindig kézzel szedik a termést.

A rizsteraszok a példái annak a földművelő hagyománynak, amit mi fel sem tudunk fogni. Minden apró termőföldet próbálnak hasznosítani a dombos szigeten, ami nagy fáradsággal és áldozattal jár.

Érdemes egy rizstermő területet felkeresni, hisz olyan látványban lehet részünk, amit nem fogunk elfeledni. Ha egy kis szerencsénk van, és olyankor látogatunk a rizsföldekre, akkor még azt is megcsodálhatjuk, hogyan aratják a rizset. Bátrabb, vállalkozó kedvű turisták akár ki is próbálhatják a rizsaratást.

Fontos megjegyeznünk, hogy mint minden apró cselekvés, a rizsaratás is szertartásokkal teli a balinéz szigeten. Minden napot, minden munkát imával kezdenek a balinézok, és ha egy napot befejeztek, akkor is imával és adománnyal adnak hálát a segítő Istennek. A balinéz emberek nem veszik kész tényként, hogy nekik valamit ad a föld, ők mindent megköszönnek az isteneknek. Tartsuk szem előtt ezt a szokásukat, ne zavarjuk meg őket ilyenkor. A rizsteraszok meglátogatása a kisgyerekeknek nem ajánlott, hisz ők nem tudják felfogni a munka értékét, szépségét.

 

(Forrás: bogair.hu)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Tegalalang Rizsterasz” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

+

Válasszon szobát

A kötelezően kitöltendő mezőket követi a *