Siófoki Bali Apartmanok
0%
palm palm

Balinéz rituális fogreszelés

author
bali_admin
április 12, 2019

A fogreszelés szertartása (balinézül mesangih, metatah vagy mepandes) egy igen egyedi, különleges balinéz szertartás, ami csak a balinéz kultúrában, hagyományban él, a mai napig. Ez az egyik legfontosabb rituálé Balin, amin minden egyes balinéz embernek át kell esnie, amikor elérik a megfelelő életkort, ami általában a purbertáskor.

Maga a szertartás, a fogreszelés szimbólikus. Alapvető jelentése:
Az illető nagykorúvá vált, s az éles szemfogak lereszelése egy szimbólum arra nézve, hogy elhagyja “állatias”, rossz tulajdonságait, mint a vágy (kama), kapzsiság (lobha), düh ( krodha), méreg, indulat, (mada), zavartság (moha), és a féltékenység (matsarya) és úgymond “emberré válik”.

A balinézek azt mondják, hogy maga a reszelés folyamata állítólag nem fájdalmas, de ezt azért nehezen tudom elképzelni, lévén ténylegesen, egy mini reszelővel kezd el a pap (pemangku) dolgozni az ember fogsorán. Volt szerencsém élőben is tanúja lenni párszor a fogreszelés ceremóniájának és őszintén szólva nem azt láttam az ünnepeltek arcán, hogy teljes nyugodtsággal tűrnék a megpróbáltatásokat. Ez, akárhogy is nézzük, egy kisebb fogászati beavatkozás.

Ahhoz, hogy ne sérüljön meg teljesen a fog, vagy pattogjon le a fogzománc, a rituálé közben egy speciális gyógynövényekből, betel levélből, szegfűszegből, kókuszléből összemixelt herbál folyadékkal öblögetik a szájukat, amit egy kókuszdióból hörpintenek ki. A szegfűszeg egy kicsit le is zsibbasztja a szájat. Azt is meg kell azért jegyezni, hogy az ázsiai emberek fogszerkezete és csontozata szerintem sokkal erősebb, strapabíróbb, mint nekünk európaiaknak.

Maga az ünnepség egy örömteli esemény egyébként, egy fontos állomás a balinéz emberek életében. Ezt méltóképpen meg is ünneplik, pénzt, időt nem sajnálva a részletekre. A jeles napra meghívják a családot, közeli, távoli rokonságot, rengeteg hatalmas, színes virág-, gyümölcs- és ételfelajánlást készítenek az Isteneknek, temérdek féle-fajta ételt szolgálnak fel a vendégseregnek, hagyományos balinéz zene, a gamelán szórakoztatja az embereket, a házitemplom is teljes díszben pompázik és az ünnepelt is gyönyörű, tradícionális balinéz ruhában díszeleg.

Az egész ünnepség az illető házában kerül megrendezésre. Minden balinéz ház udvarában található legalább 1 nyitott pavilon, az úgynevezett bale, ami egyébként egy szent terület, ott tárolják hétköznapokon a különböző vallási szertartásokhoz szükséges kellékeket, viszont ha ünnepséget tartanak, akkor ebbe a bale-ba helyezik a toronyszerű gyümölcsfelajánlásokat, miután a házitemplomban a pap megáldotta őket. És nem utolsó sorban, ebben a bale-ban rendezik meg többek között a fogreszelés ceremóniáját is.

A ceremónia azzal kezdődik, hogy az illető egy közös imádságon veszt részt a házitemplomban a pappal, aki az ima végén szenteltvízzel megáldja őt. Ezek után átmennek a bale-ba, ahol egy feldíszített, különböző szertartási kellékekkel ellátott ágyra kell feküdnie az ünnepeltnek. A legszorosabb családtagok állják körül, akik egyfajta védelmet szimbólizálnak, ugyanis a balinézek úgy hiszik, hogy a fogreszelés közepette a lélek a legvédtelenebb, legtámadhatóbb és ki van téve a gonosz szellemek ártó szándékának. (A balinézek alaphite az animizmusban rejlik, azaz a jó és a rossz szellemek létezésében.)

 

De a család, rokonség védő szárnyai alatt az ünnepeltnek semmi baja nem eshet.

 

 

A pap a fekvő feje mögött áll, aki már várja a rituálét, s megkezdődik fizikálisan is maga a fogreszelés. Az egész művelet nem tart tovább 5-10 percnél, folyamatos öblögetéssel és tükörben való mustrával, hogy megfelelő-e, tetszik-e, vagy még van mit rajta javítani.

 

Amikor mindenki elégedett az új fogsorral, akkor befejeződik a rituálé és folytatódik az ünnepség, vagyis a vendégsereg elkezd falatozni a felszolgált temérdek ételből.

Igazából az egész ünnepség nagyon hasonlít egy balinéz esküvőre, vagy egy nagyobb, jelentős balinéz vallási ünnepségre.

Persze az ünnepelt nem igazán tud enni, a megreszelt fogak nagyon érzékenyek még a hidegre, melegre. Így ő csak megelégedettséggel szemlélheti, ahogy a vendégsereg jóízűen falatozik.

A szertartás pontos időpontjának kitűzése azonban nagyban függ a család pénzügyi helyzetétől, lévén, ez az egyik legköltségesebb ceremónia Balin. Ha a család nem tudja megengedni pénzügyi okok miatt, hogy a gyermek pubertás korban átessen a rituálén, akkor ezt megteheti akkor, amikor megházasodik. De nem ritka az sem, hogy a költségek csökkentése érdekében a családok gyakran bevárják, míg a gyerekek együttesen elérik a megfelelő kort egy faluban és egy csoportos szertartás alkalmával történik meg a beavatkozás egy adott faluközösségen belül.

Ha viszont az illetőnek egész életében nem tartották meg a fogreszelését, akkor legkésőbb a halála után végzik el a szertartást, a holttesten. Egy balinéz embert sem hamvaszthatnak el ennek a ceremóniának a megléte nélkül.

Posztolva Bejegyzések

Írjon hozzászólást

+

Válasszon szobát

A kötelezően kitöltendő mezőket követi a *