Siófoki Bali Apartmanok
0%
palm palm

Nyepi, a balinéz új év és egyben a csend napja

author
bali_admin
április 12, 2019

Balin különleges és sajátos módon ünneplik meg a balinéz új évet, ami mindig más és más időpontra is esik évről évre, a balinéz Saka naptár szerint. 2019-ben a balinéz új évet március 7-én ünneplik.

A csend napját azonban számos más, jelentős rituális nap előzi meg, melyek mind-mind előkészületek a Nyepi-re.

Az első ilyen nap, amikor a Melasti ünnepség kerül megrendezésre. A ceremónia a tengerpartok melletti templomokban történik, ahol jelképesen megtisztítják a templom tulajdonában lévő szent tárgyakat és szent vizet merítenek a tengerből, óceánból.

Nyepi előtt 1 nappal, a reggeli órákban rituális állat és növény áldozatokat mutatnak be az Isteneknek és teszik azokat az égiek oltárára.

Napnyugtakor pedig egy hatalmas parádé, az Ogoh-Ogoh fesztivál veszi kezdetét. Az utcákat ellepik a papírmaséból és bambuszból készített, szörnyeket formázó, óriás szobrok, melyek a gonosz szellemeket hivatottak ábrázolni és az ártó lények elriasztására, távol tartására készültek. Ezekkel a szobrokkal vonulnak fel a falvakban a gamelán ütemes zenéjére, este pedig, a fő parádén egy zsűri dönti el, hogy melyik faluközösségnek a legriasztóbb a szobra és kihirdetik a nyertest. A hangos zene, ricsaj mind-mind arra szolgálnak, hogy a negatív, rossz szellemeket elüldözzék Baliról. A zajos csinnadratta után ezeket a monumentális szobrokat tűzre dobják és elégetik, jelképezvén a negatív és gonosz behatásoktól való megtisztulást az életben.

Majd másnap elkezdődik a balinéz új év és a hajnallal együtt beköszönt a némaság is.

Mitől más és különleges ez a jelentős balinéz ünnep? Hogyan is ünneplik a balinéz emberek?

Ezen a napon -amit úgy hívnak, hogy Nyepi (jelentése: csendben maradni)-, egész Bali elnémul. A csend és a nyugalom veszi át a főszerepet egy teljes egész napig, szigorú szabályok között tartva meg azt. Az emberek nem hagyhatják el otthonaikat, az utcák, strandok elnéptelenednek, a forgalom teljes mértékben leáll. Ez egészen különös látvány, a mindig forgalmas, zsúfolt utcák látványa után. Ezen az 1 napon még Bali reptere is bezár, nincs érkezés se távozás a szigetről. Az utcák makulátlan csendjéért a helyi “Pecalang”felel, akik amolyan biztonsági őrökként funkcionálnak úgy általában különböző Hindu szertartásokon. De ezen a napon az utcákat járva a néma csendért és annak megtartásáért, betartásáért felelnek az egész szigeten.

A kutai tengerpart normál napokon…

…. és Nyepi napján

Kuta fő útja normál napokon….

…. és Nyepi napján.

Naplemente után pedig Bali teljes sötétségbe is borul a némaság mellett, mivel nem engedélyezett semmiféle világítás sem, sem otthon, sem az utcákon.

Tilos a tűzgyújtás, lámpagyújtás, hangos beszéd, zeneszó, bármilyen elektromos eszköz használata, TV nézése, rádió hallgatása, bárminemű aktív elfoglaltság, fizikai munka, utazás, szórakozás, mértéktelen étkezés, testi örömök.

Miért ez a némaság és a sok tilalom?

Az ok egyszerű. Ezen a napon minden balinéz Hindu embernek el kell mélyülnie saját lelkében, önvizsgálatot kell tartani, s mérlegre tenni az óévi tetteiket, gondolatiaikat, hogy az emberi értékek -mint pl: szeretet, türelem, kedvesség-, mennyire voltak jelen az ő életükben az elmúlt évben. Egyfajta számadás, befelé fordulás, elmélkedés és ami a legfontosabb, a meditáció és imák során még közelebbi kapcsolatba kerülni Istennel. Ezt pedig nem zavarhatja meg, a figyelmet pedig nem vonhatja el semmiféle külső tényező, behatás.

A balinéz hitvilág szerint viszont azért kell teljes némaságban és sötétségben eltölteni ezt a napot a házak falai között, mert ekkor vonulnak el Bali felett a gonosz, ártó szellemek, amik azt gondolják a sötétség és csend miatt, hogy a sziget néptelen, így békén hagyják és tovább állnak.

Nyepi-t követően visszatér Balira a normál, megszokott élet.

Első nap a balinéz új évben az emberek ellátogatnak a szomszédokhoz, rokonsághoz, a távolabbi családtagokhoz, hogy megbocsájtást kérjenek, kapjanak egymástól.

A csend napján előírt szabályokat mindenkinek be kell tartani, még azoknak az utazóknak, nyaralóknak is, akik Nyepi ideje alatt tartózkodnak a szigeten. Meglehet, hogy a sok tiltás és egy helyben, a szállodában való kényszerű maradás miatt ez a nap nem a legizgalmasabb, de az előző napi Ogoh-Ogoh fesztivál mindenképpen az egyik leglátványosabb és legérdekesebb eseménye Balinak, amit vétek lenne kihagyni, ha valaki éppen akkor látogatja a szigetet.

Posztolva Bejegyzések

Írjon hozzászólást

+

Válasszon szobát

A kötelezően kitöltendő mezőket követi a *