Siófoki Bali Apartmanok
0%
palm palm

Egészségügyi tanácsok

author
bali_admin
március 4, 2019

Egészségügyi tanácsok Balira utazóknak

Az utazás során érdemes odafigyelni arra is, hogy megóvjuk egészségünket, csak szép emlékeink maradjanak.

Tudnunk kell, hogy az utazás felborítja az otthon megszokott rutinokat, az  új –mikrobiológiai szempontból is ismeretlen – környezethez való alkalmazkodás, az időeltolódás megviselheti szervezetünket így ellenálló képessége is csökkenhet, ezért a megfelelő felkészülés és a személyi higiéniára való tudatos odafigyelés nagyon fontos annak érdekében, hogy megelőzzük a kellemetlenségeket.

A felkészülésben sokat segíthet egy „nemzetközi utazás-egészségügyi oltóhely/oltóközpont”(http://www.utazaselott.hu/olto-hely.html ) felkeresése,ahol az uticél, életkor, krónikus betegségek és egyéb körülmények, állapotok figyelembevételével személyre szóló tanácsokat adnak és amennyiben szükséges, védőoltásokat ajánlanak fel. A teljeskörű ellátás érdekében az oltóhelyre érdemes időben, minimum 6 héttel az utazás előtt elmenni. A védőoltások hatásának kialakulásához ugyanis általában 2 hét kell (pl. Hepatitis A, hastífusz), de vannak olyanok is melyek csak több részoltás után tudnak védelmet létrehozni (pl.Hepatitis B).A megfelelő, egyéni kockázatfelméréshez a személyes megjelenés is fontos. Telefonos, esetleg elektronikus alapú érdeklődés során csak általános tanácsokra számíthatunk.

Hazánkban, a kiutazók védőoltásairól és az ellátás módjáról a 98/1998. NM rendelet intézkedik. A nemzetközi utazásokkal kapcsolatos védőoltások és tanácsadás végzésére működési engedéllyel rendelkező egészségügyi szolgáltatók jogosultak. Általában orvos, járványügyi szakember és szakasszisztens végzi a tanácsadást, védőoltást orvos adhat. Az oltóközpontok a WHO (World Health Organization), a CDC (Centers for Diseases Control and Prevention) és egyéb nemzetközi tudományos szervezetek szakmai javaslatai alapján végzik munkájukat.

Fontos tudni, hogy sárgaláz elleni védőoltás az egyetlen olyan védőoltás, melyről szóló igazolást bizonyos országokba való beutazáskor a hatóságok kérhetik. A védőoltás után 10 nappal lesz érvényes, elfogadható az igazolás. Balin csak akkor kérik, ha valaki sárgalázzal fertőzött országból vagy annak érintésével jut el a szigetre.

Krónikus betegek számára –amennyiben rendszeresen gyógyszert szednek, vagy injekciót alkalmaznak- szükséges kezelőorvosuktól igazolást kérni a gyógyszerek kiviteléhez. https://www.ogyei.gov.hu/mit_kell_tudni_az_utazoknak/

Az utazókat egészségügyi szempontból alapvetően a célországra jellemző fertőző betegségek és az utazás során felmerülő egyéb nehézségek (pl. hosszú repülőút) veszélyeztetik, melyek néhány szabály, a személyi higiéniára való fokozott odafigyeléssel, valamint védőoltásokkal megelőzhetőek.

 

Balin előforduló fertőző betegségek és megelőzésük:

Étellel és vízzel terjedő betegségek:

 • hepatitis A (A típusú májgyulladás),
 • hastífusz
 • utazók hasmenése

 

Megelőzés:

Az étellel, itallal terjedő fertőző betegségek közül a Hepatitis A és ahastífusz védőoltással megelőzhetőek, azonban ezen túl is érdemes odafigyelni arra, hogy hol és mit eszünk, iszunk. A szállodák általában megbízhatóak, itt nem kell különösebb – az általános higiénián kívül- szabályokat betartani. A legfontosabb, hogy csak tiszta kézzel érjünk bármihez, ami a szánkba kerülhet (amire ritkán gondolunk pl. fagyitölcsér, cigaretta). Azonban, ha a szállodán kívül tervezzük megkóstolni a helyi finomságokat, akkor figyeljünk oda, hogy csak jól átsütött, átfőtt, forrón tálalt ételt fogyasszunk. Nyers zöldségeket, gyümölcsöket csak akkor együnk, ha hámozhatóak, vagy biztonságos ivóvízzel (palackozott ásványvíz) alaposan meg tudjuk mosni azokat. Az italoknál fontos, hogy szállodán kívül ne kérjünk jégkockát. Érdemes alkoholos alapú kézfertőtlenítő szert vinnünk, így akkor is megtudjuk tisztítani kezünket, ha nincs víz elérhető távolságban. A magas alkoholtartalmú italok a közhiedelemmel ellentétben nem segítenek a megelőzésben.

Szúnyogok terjesztette betegségek:

 • chigungunya láz
 • dengue láz
 • malária
 • zika láz
 • Japán B encephalitis (agyvelőgyulladás)
 • (sárgaláz)

Megelőzés:

Balin a szúnyogcsípés elleni védekezés elegendő, mivel bizonyos betegségeket (pl.  chikungunya láz) terjesztő szúnyogok egész nap aktívak, így nem csak az esti órákban szükséges erről gondoskodni. Érdemes még indulás előtt beszerezni a szúnyogriasztó szereket (hajtógázas aeroszol palack, pumpás aeroszol palack, krém, folyadék kendő, gél stb.) melyek a szabad bőrfelületre vagy a ruházatra juttatva gátolják a szúnyogok vérszívását. Fontos, hogy legyen légtérbe juttatható készítményünk is (pl. légtérkezelő aeroszol, párologtatók), melyet a szálláshelyen alkalmazzunk.

A csípőszúnyogok távoltartására – bizonyítottan – a következő vegyületek hatékonyak: dietil-toluamid (más néven: DEET), pikaridin, etil-butil-acetil-aminopropionát (más néven IR3535), citriodiol. A B-vitamin és a szúnyogriasztás céljára árusított karkötők hatástalanok erre a célra.

A riasztószert csak a használati utasítás szerint alkalmazzuk, a készítmény nyálkahártyára (szem, száj) ne kerüljön. Kisgyermekeknél (3 éves korig) inkább a ruházatot kezeljük az erre alkalmas aeroszol palackkal. Napégette vagy sérült bőrfelületen ne alkalmazzunk riasztószert.

Védőoltással megelőzhető szúnyog terjesztette trópusi betegség a sárgaláz, mely Balin nem fordul elő ugyan, de ha valaki olyan országból vagy annak érintésével jut el a szigetre ami sárgalázzal fertőzött, akkor kérhetik a védőoltásról szóló igazolást.

A másik védőoltással megelőzhető betegség a Japán B encephalitis. A kór kifejezetten a vizes, lápos területeken (pl. rizsföldek) fordul elő, így csak azoknak szükséges a védőoltás akik ilyen – turisták által kevésbé látogatott – helyre utazik, és ott hosszabb időt tölt el.

Balin a Zika láz is előfordul, mely kifejezetten magzatokra veszélyes (fejlődési rendellenességet okozhat) ezért várandósok, vagy a nagyon közeli jövőben gyermeket tervezők indulás előtt mindenképpen érdeklődjenek az aktuális járványügyi helyzetről.

Állatok terjesztette betegség:

 • veszettség

Megelőzés:

A veszettség  a fertőzött állatok (legveszélyesebbek az emlősök) harapásával terjedő, halálos megbetegedés. Az átlagos turistáknak elegendő, ha az állatokkal való érintkezést kerülik. Amennyiben olyan programokat tervezünk, melynek során a találkozás nehezen elkerülhető érdemes védőoltást (3 részoltásból áll) felvenni. Az állat-harapás után is van még lehetőség védőoltási sorozattal megelőzni a betegség kialakulását, azonban azt minél előbb meg kell kezdeni.

Vérrel és testváladékkal terjedő fertőző betegség:

 • Hepatitis B
 • HIV
 • egyéb szexuális úton terjedő betegségek

Megelőzés:

A hepatitis B védőoltással megelőzhető. Elsősorban szexuális úton terjed, de a helyi egészségügyi ellátás során is előfordulhat fertőződés. Azoknak javasolt a védőoltás, akik olyan krónikus betegségben szenvednek, amelynél esély lehet arra, hogy egészségügyi ellátásban kell részesülniük, vagy akik olyan tevékenységet folytatnak ahol nagy a sérülés veszélye.

A HIV fertőzöttség viszonylag alacsony, az átlagnépesség kb. 0,5 %-a HIV pozitív, azonban bizonyos csoportokban ez a százalék jóval magasabb lehet, pl. homoszexuálisok között 13%, a prostituáltak között 7%.

A helyi lakosokkal létesített szexuális kapcsolat során erősen javasolt óvszer használata, azonban a betegségek jó része nemcsak a hagyományos nemi aktus során terjedhet, hanem minden olyan módon is ahol a testnedvek keveredhetnek.

Cseppfertőzéssel terjedő fertőző betegségek:

 • kanyaró
 • influenza
 • tbc

Megelőzés:

Alapvetően a beteg ember a fertőzőforrás, ezért a közeli kontaktus kerülése javasolt.

Jelenleg Balin a helyi lakosság körében kanyaró megbetegedések halmozódnak. A kanyaró nagyon ragályos betegség, könnyen terjed. Ezért javasolt a védőoltás minden fogékony személynek. Magyarországon élők esetében védettnek tekinthetőek akik 1968 előtt születtek, mert az ő korosztályuk 99%-a átvészelte a betegséget ami életre szóló védelmet biztosít. Védettek az 1978 után születettek is, mert ők már két védőoltásban részesültek, ami szintén jó hatékonysággal véd a betegség ellen. Felnőttek esetében az 1968-1978 között születettek számára javasolt egy kanyaró elleni védőoltás. Kisgyermekek 15 hónapos korukban kapják az első oltásukat, melyet szükség esetén 9 hónapos korra is előre lehet hozni. Az ismétlő oltást 11 éves korban kapják a fiatalok, Balira történő utazáshoz 10 éves korig érdemes előrehozni.

Posztolva Bejegyzések

Írjon hozzászólást

+

Válasszon szobát

A kötelezően kitöltendő mezőket követi a *